Att installera och testa WordPress (eller annat CMS) lokalt är egentligen marginellt krångligare än att installera det i en riktig servermiljö, där du oftast har tillgång till enkla installationsskript. Men fördelarna kan överväga nackdelarna – inte minst de obefintliga svarstiderna och de lika obefintliga riskerna att du påverkar något annat på servern.
MAMP är ett av de mer populära alternativen för att testköra en lokal server på Mac eller PC. Läs vidare så dyker vi ner i vad det är för något och hur du gör för att komma igång med en lokal WorPress-installation.
Vad är MAMP?
MAMP står för Macintosh, Apache, MySQL och PHP. Det är alltså ursprungligen skapat för Mac och förkortningen anspelar på det desto vanligare uttrycket LAMP, där ”L” står för Linux. Numera finns MAMP även i Windowsversion. Gratisversionen av MAMP är begränsad till en lokal server men är i övrigt fullt funktionell.
Steg för steg: MAMP med WordPress
1. Installera MAMP
Ladda ner programmet från den officiella hemsidan och kör installationsfilen. Installationsprocessen är snarlik för Mac och Windows, men i den sistnämnda versionen kan du välja att inte installera MAMP Pro och Bonjour-tjänsten som används av Pro-versionen för att förhandsgranska innehåll på Apple-enheter.
2. MAMP-inställningar
Om du inte har särskilda krav behöver du inte göra något med standardinställningarna. Något som är viktigt att känna till är förstås var filerna ska placeras. I Windows är standardmappen C:\MAMP\htdocs och motsvarande för Mac är Applications > MAMP > htdocs. Klicka på ”Open WebStart page” för att öppna webbgränssnittet.
3. Skapa en MySQL-databas för WordPress
Innan du kan installera WordPress behöver du skapa en databas. Starta MAMP-servern och gå till phpMyAdmin via webbgränssnittet eller via direktlänk på http://localhost/phpMyAdmin (Windows) eller http://localhost:8888/phpMyAdmin5/ (Mac). Användarnamn och lösenord är i båda fallen ”root” (om du inte har ändrat standardinställningarna).
Klicka på ”New” i vänster sidopanel och ge din databas ett namn, till exempel ”wp_lokal” och klicka på ”Create” för att slutföra.
Kom ihåg databasnamnet, användarnamnet och lösenordet – du kommer att behöva dessa när du konfigurerar WordPress.
4. Installera WordPress lokalt
Nu är det dags att installera WordPress på din lokala MAMP-server.
Ladda först hem senaste versionen av WordPress och packa upp WordPress-zip-filen i htdocs-mappen. Skriv över den befintliga index.php-filen.
Öppna din webbläsaren och gå till http://localhost (Windows) eller http://localhost:8888 (Mac) så kommer du nu till installationsverktyget för WordPress.
Fyll i databasinformationen:
- Databasnamn: Det namn du gav din databas i föregående steg
- Användarnamn: root
- Lösenord: root
- Databasvärd: localhost
- Tabellprefix: wp_ (eller vad du vill)
Det sista steget innan installationen färdigställs är att mata in namn på webbplatsen, användaruppgifter och lösenord. Slutför genom att klicka på ”Installera WordPress”.
Grattis! Du har nu en fullt fungerande lokal WordPress-installation. Du loggar in i adminpanelen med användaruppgifterna från föregående steg och kan installera teman och plugins samt skapa inlägg och sidor precis som på vilken WordPress-webbplats som helst.
Felsökning och vanliga problem
Här är några vanliga problem och lösningar:
- Kan inte ansluta till databasen:
- Kontrollera att alla delar av MAMP-servern körs
- Verifiera att databasinformationen i wp-config.php stämmer
- Vit skärm (White Screen of Death):
- Aktivera WP_DEBUG i wp-config.php för att se felmeddelanden
- Kontrollera om det är en konflikt mellan plugins eller teman
- Kan inte ladda upp filer:
- Kontrollera läs- och skrivrättigheterna i din htdocs-mapp
Migrera från lokal till live-miljö
När eller om du vill få upp din lokalt utvecklade WordPress-installation på webben behöver du göra följande:
- Exportera din lokala databas från phpMyAdmin.
- Kopiera alla WordPress-filer från din lokala installation till live-servern.
- Skapa en ny databas på din live-server och importera din lokala databas.
- Uppdatera wp-config.php med nya databasuppgifter.
- Uppdatera dina permalänkar i WordPress-inställningarna.