trafik
Sökordsanalys för SEO: Verktyg och metoder
28 januari, 2024
dalle3-bild
Kör Stable Diffusion lokalt med Easy Diffusion
3 mars, 2024

Produkttexter med AI: Enklare alternativ för massproduktion

17 februari, 2024

För mindre e-handlare med stora produktkataloger och begränsade reurser kan AI-genererade produktbeskrivningar vara ett otroligt användbart verktyg.

Korrektur och viss bearbetning är alltid ett måste, men jämfört med att skriva texter från grunden finns det potentiellt mycket tid och pengar att spara.

Steg ett är att hitta rätt verktyg och metodik. Vissa AI-verktyg riktade till e-handlare kommer med en ansenlig prislapp för API-koppling, integrationer och löpande användning. De allra flesta baseras emellertid på samma GPT-modeller så slutresultatet är inte nödvändigtvis beroende av vad du betalar.

Vilka är alternativen?

Antalet AI-tillämpningar av olika slag växer exponentiellt och alternativen varierar stort vad gäller funktionalitet. I skrivande stund är OpenAI:s LLM ChatGPT i version 3.5 (GPT-3.5) vanligast, även om vissa även har stöd för den betydligt mer resurskrävande modellen GPT-4.

Båda modellerna går att testa och använda kostnadsfritt via OpenAI (GPT-3.5) respektive Microsoft’s Bing Copilot (GPT-4). Att generera något större antal produktbeskrivningar den vägen är däremot inte särskilt praktiskt.

Någon form av verktyg för att ta ut beskrivningar i bulk underlättar och jag har hunnit testa ett par varianter.

Writesonic

Writesonic integrerar både GPT-3.5 och GPT-4 (du väljer själv vilken modell du vill använda) i ett smidigt gränssnitt med fokus på textproduktion. Produktbeskrivningar och diverse annonsformat kan produceras i bulk med hjälp av mallar.

Writesonic gränssnitt

Till skillnad från många andra delar av Writesonic är bulk-funktionen för närvarande ganska enkel. Det är alltid GPT-3.5 som används och det finns i princip inga möjligheter att finjustera in- eller utdata.

Writesonic mall

Excel-mallen innehåller bara kolumner för produktnamn och egenskaper, medan resultatet i nästa steg hamnar i kolumn C.

Writesonic resultat

Baserat på innehållet i kolumn B, som består av inklistrade specifikationer från Apples hemsida, skapas en text på 142 ord som inte vinner några priser för träffsäker copy men förmodligen är användbar efter justeringar.

SheetGPT

SheetGPT sticker ut lite i mängden eftersom lösningen inte består av något eget gränssnitt ovanpå ChatGPT. Istället pluggas det in som ett tillägg i Google Sheets.

SheetGPT plugin

Innehållet genereras via formler och det finns en hel del alternativ att experimentera med. Bland annat kan du välja att generera med GPT-4, vilket kan ge lite bättre resultat samtidigt men också ökar förbrukningen av tokens (och därmed totalkostnaden) väsentligt.

Ett enkelt exempel som ungefär motsvarar ovanstående kan se ut så här:

SheetGPT-exempel

Resultatet baserat på instruktionen i formeln är relativt snarlikt vad gäller omfattning och kvalitet, vilket man kanske kan förvänta sig då det bygger på samma underliggande teknik.

SheetGPT resultat

Den stora skillnaden är att du får betydligt mer kontroll över processen, inte minst genom möjligheten att använda vilken prompt du vill. Instruktionerna till GPT kan vara ganska långa och detaljerade.

Även om det är något krångligare att komma igång med SheetGPT jämfört med enklare verktyg är det mer kraftfullt och användbart i praktiken.

Ett bra tips är att inte klistra in hela produktatalogen i första försöket, utan att finjustera prompten med enstaka produkter tills resultatet är tillfredsställande.

Sammanfattning

Produktbeskrivningar är ett av de mest intressanta användningsområdena för AI-genererad text i nuläget. Anledningen är främst att de inte alltid behöver vara särskilt originella eller erfarenhetsbaserade.

Texterna behöver alltid korrekturläsas eftersom sakfel (AI-hallucinationer) är vanligt förekommande, men du kan ändå spara mycket tid jämfört med att producera produktbeskrivningar för hand.

17 februari, 2024

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Produkttexter med AI: Enklare alternativ för massproduktion
Den här webbplatsen använder kakor (cookies) för att förbättra användarupplevelsen. Fortsatt användning innebär att du godkänner vår Integritetspolicy.
Läs mer