Den stora merparten av alla sidor på nätet får väldigt lite trafik eller ingen trafik alls. Det är normalt och rimligt när det gäller exempelvis inaktuella nyhetssidor, policydokument och liknande, men såklart mindre bra för de sidor som skapats för att få återkommande besök.
En vanlig orsak till den obefintliga trafiken är att sidan skapats utan att efterforska vad den tänkta publiken vill ha. En annan är att innehållet presenteras på fel sätt. Resultatet är detsamma.
Steg ett för den som vill ha regelbundna besökare från Google är därför att skapa innehåll baserat på ord och begrepp som faktiskt används i sökmotorn. De måste med andra ord ha någon form av sökvolym.
I den bästa av världar har du byggt din sajt på en logisk sökmotor- och användarvänlig struktur från ruta ett, med sökvolymer (och -intention) som utgångspunkt. Så ser verkligheten sällan ut, men det betyder inte att det är för sent att göra något åt saken.
Enkel sökordsanalys från ruta ett
Principerna för att hitta och kategorisera sökord är relativt snarlika oavsett om målet är organisk eller betald trafik från sökmotorn. Den främsta skillnaden är att man i en betald SEM-kampanj vill ha direktavkastning, medan man i en SEO-analys tittar mer brett även på begrepp som inte nödvändigtvis förväntas konvertera. Du behöver heller inte lägga alltför stort fokus på eventuella målsidor för olika sökordskategorier i utgångsläget (de behöver inte finnas än), men bör ha en övergripande bild av vad du har respektive vad du realistiskt kan skapa på längre sikt.
Metoderna för en sökordsanalys kommer att se olika ut beroende på vem du frågar. Det finns många verktyg att välja mellan och ännu fler preferenser. Huvudsaken är att hitta en metod som fungerar för dig och som enkelt kan skalas upp. Målen är däremot gemensamma nämnare:
- Samla in sökord och sökvolymer
- Kategorisera sökorden
- Matcha med befintligt innehåll
- Använd för att planera nytt innehåll
Även om det i grunden är enkelt kan en sökordsanalys ta mycket tid i anspråk beroende på bransch och fokusområde. Det går tyvärr inte att automatisera insamling och sortering i någon större utsträckning, eftersom alla steg innefattar någon form av subjektiva bedömningar. Men i det här fallet är det faktiskt bättre att göra ett halvskapligt jobb än inget alls.
Hitta sökord och sökvolymer
Utpräglade SEO/SEM-verktyg som Ahrefs och SEMRush är mångsidiga och väldigt användbara verktyg för sökordsanalys, men också orimligt dyra för mindre företag som bara använder dem för egen räkning. Andra populära sökordsverktyg är Keywordtool.io, AnswerThePublic och Ubersuggest, men gratisversionerna är ganska begränsade.
Det vanligaste och bästa kostnadsfria alternativet är därför fortfarande Sökordsplaneraren (Keyword Planner) i Google Ads. Sökordsplaneraren är enkel att använda och tröskeln sänks ytterligare av att många företagare redan har aktiva Google Ads-konton och är bekanta med gränssnittet.
Om du redan kör en Google Ads-kampanj är de sökord du redan har dessutom en bra utgångspunkt att bygga vidare på.
Även om du inte kommer att använda de mest generella sökorden och termerna är det som regel bäst att börja brett i Sökordsplaneraren och därefter gå på djupet för att hitta volymer på mer specifika sökningar i olika kategorier. Ett tips är att redan i insamlingsfasen ha en tanke bakom hur du sparar sökordslistorna, t.ex. med hjälp av flikar i ett exceldokument. Det kommer nämligen att vara till hjälp i nästa steg.
Kategorisera sökbegreppen
Sökordsplaneraren har en del filter som går att använda för filtrering och kategorisering, men de är ganska begränsade. Du behöver i varierande utsträckning göra egna bedömningar av hur du ska ordna sökorden för att matcha befintligt (eller planerat) innehåll på sajten.
Bra att tänka på är att sökvolymerna som anges i Google Ads-gränssnittet inte är exakta. Däremot är de en bra indikation på var det finns volym och intresse. Den goda nyheten är att trafikpotentialen vanligtvis är högre än vad sökvolymen antyder, eftersom du genom att ranka på ett begrepp ofta även får positioner på liknande begrepp.
Sökordens affärsvärde – vilka ord konverterar?
När du köper sökordstrafik från exempelvis Google Ads är det naturligtvis helt centralt att de har potential att generera köp eller leads. Så är det inte nödvändigtvis med organisk söktrafik, där ett av de viktigaste målen är att bygga långsiktig trovärdighet och ämnesrelevans.
Samtidigt är det förstås intressant och viktigt att känna till vilka de mest högkonverterande sökorden är i din bransch. Du kan få en hint genom att kika på kostnad per klick (CPC) i Google Ads, där de dyraste kan antas vara mer effektiva – åtminstone enligt annonsörerna. Dock är även denna data sanning med viss modifikation, eftersom budkrig om exempelvis varumärkesnamn inte alltid är rationella (men väldigt lönsamma för Google).
Utöver sökorden med hög CPC finns också många gånger en stark köpavsikt bakom sökningar med superlativ som ”billigaste [tjänsten]”, ”bästa [produkten]” och liknande. Dock är det mycket svårt för den som själv säljer aktuell vara/tjänst att ranka på sådana termer. En e-handlares produktsidor kommer förmodligen inte att ranka på ”bästa dammsugaren 2024” eftersom användarens avsikt i det fallet är att få input från en mer objektiv tredje part.
Mest volym i Long Tail-begrepp
Liksom i Ads är det också mer SEO-konkurrens om de flesta mer generiska begrepp i de organiska sökresultaten, vilket betyder att det är mycket svårt för jämföresevis oetablerade aktörer att synas på dessa. Det är en av fler anledningar att diversifiera sin SEO-strategi bortom de enklaste och vanligaste sökorden.
En ännu större anledning är att merparten av all sökvolym finns i de mer specifika och mindre konkurrensutsatta sökorden. Att sökoptimera för mer detaljerade begrepp med låg sökvolym individuellt kan därför vara mer kostnadseffektivt.
Matcha sökorden med befintligt innehåll
Att pussla ihop sökordsanalysen med innehåll du redan har är ett tacksamt sätt att öka trafiken till sajten. Förutsättningen är förstås att innehållet håller bra kvalitet, är rätt placerat i sajtens struktur/navigering och kan matcha användarens intention med sökningen (även med uppdaterat sökordsfokus).
Det är också viktigt att försäkra sig om att man inte ”optimerar bort” existerande trafik. Även om det ofta går att justera även vältrafikerade sidor till det bättre finns det mer att vinna på att vässa de som är mindre välbesökta.
De viktigaste elementen på sidan att justera är:
- HTML-titlar (”Google-rubriken”): Den viktigaste signalen som berättar för både användare och sökmotorer vad sidan handlar om. Det viktigaste sökordet bör finnas med, gärna så tidigt som möjligt i titeln.
- Rubriker (H-taggar): Huvudrubriken (H1) bör innehålla sökbegreppet, medan underrubriker (H2, H3 o.s.v.) kan inkludera relaterade begrepp. Allt under förutsättning att det inte påverkar läsbarheten negativt.
- Text: Viktigast är att den är relevant och svarar på frågan. Överflödiga upprepningar av sökbegreppet bör undvikas. Bilder och video är också betydelsefulla delar, men texten har högtst prio.
Planera nytt innehåll
Sökordsanalysen är också (eller borde vara) en grundbult när du ska producera nytt innehåll.
Utmaningen består främst av att:
- välja sökord du har en realistisk möjlighet att synas på.
- identifiera användarens intention med sökningen (så att du vet vilken typ av innehåll du ska skapa).
- producera innehåll som besvarar sökfrågan och håller en kvalitet som matchar eller överträffar konkurrenternas.
Med tanke på att merparten sökningar är så kallade long tail-begrepp (se ovan) finns det även möjligheter för jämförelsevis nyetablerade sajter att synas i Googles organiska sökresultat.